zaterdag 22 maart 2014

Vertrek Vlaamse overheid uit Brussel garantie voor Vlaamse onafhankelijkheid

Wil Vlaanderen echt onafhankelijk worden dan moet het Brussel loslaten als hoofdstad. Het Vlaams Parlement, de Vlaamse Regering en de Vlaamse ministeries vertrekken uit Brussel. Antwerpen wordt de nieuwe bestuurlijke hoofdstad van Vlaanderen. Maar Vlaamse ministeries en openbare diensten worden verspreid over verschillende centrumsteden.

Of je nu voor of tegen een onafhankelijk Vlaanderen bent, je zult toch moeten inzien dat de claim  dat Brussel hoofdstad van Vlaanderen is, enkel moeilijkheden zal meebrengen voor een eventueel onafhankelijk of autonoom Vlaanderen.Om op een volwassen, vreedzame, respectvolle manier uit elkaar te gaan en om Krimtoestanden of erger te vermijden  is het beter af te stappen van het oude  idee van  Brussel als hoofdstad van Vlaanderen.


Eens, lang geleden; was Brussel, voorheen Broekzele, een Vlaamse stad.  Maar nu is het een stad waar Vlamingen een kleine minderheid vormen. Dat men dan persé Brussel de hoofdstad van Vlaanderen maakt, is absurd. 
Toegegeven "geografisch" ligt Brussel in Vlaanderen.  Dit betekent niet dat de inwoners van Brussel zich Vlamingen voelen.  Zeeuws-Vlaanderen ligt geografisch ook in Oost-Vlaanderen.  Baarle-Nassau ligt geografisch  in België. West-Berlijn  lag geografisch ook in de DDR. 

Het idee als zouden de Brusselaars kiezen voor het "rijke" Vlaanderen is naïef.  Omwille van de aanwezige internationale instellingen en omdat de Brusselaars graag hun eigenheid willen bewaren, zal Brussel hoogstwaarschijnlijk een technocratisch bestuurde autonome hoofdstad van Europa worden.
Vlaanderen zal zich hier moeten bij neerleggen, wil het niet de hele wereld tegen zich in het harnas jagen.
Het zou pas zielig zijn als Vlaanderen alleen door zichzelf werd erkend.

Dat het Vlaamse Parlement in Brussel gelegen is, is voor toppolitici misschien heel praktisch. Maar kan heel akelige gevolgen hebben mocht Vlaanderen echt onafhankelijk wil worden. Hetzelfde geldt voor de Vlaamse ministeries en openbare diensten. Het bestuur van Vlaanderen zal dan de facto in een buitenland zetelen.




Het verbaast me, dat na al het gepalaver over federalisme, confederalisme en Vlaamse onafhankelijkheid, er nog geen plannen zijn gemaakt om het Vlaams Parlement naar Antwerpen (als grootste stad van Vlaanderen) te verhuizen. Ook meen ik nog niks gehoord te hebben, wat betreftt de Vlaamse ministeries en diensten van een verhuis uit Brussel en een decentralisatie naar de Vlaamse centrumsteden. (Want je kan toch moeilijk verwachten dat alles naar Antwerpen komt). Werkt de verbeelding van Vlaanderen dan wel?



Dit betekent niet dat Vlaanderen Brussel moet los laten. Integendeel, Vlaanderen moet nu reeds de invloed van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en nederlandstalige politici in het bestuur van het Brussels Gewest versterken. Wanneer nederlandstalige politici bekend staan als bekwame bestuurders voor Brussel, zal  men op hen blijven beroep doen, wanneer Brussel in een autonome Europese hoofdstad verandert. Dit zal een garantie zijn voor het Nederlands en nederlandstaligen in Brussel.

Een welvarend, internationaal erkend, autonoom Vlaanderen moet zich manifesteren door de keuze van een echte Vlaamse hoofdstad en nieuwe gedecentraliseerde vormen van openbaar bestuur. De oude 'Belgische' hoofdstad en de oude structuren moet men achter zich laten voor het maken van een nieuw begin. Tijd voor echte verandering. Tijd voor een echt plan.

Werk aan de winkel dus voor een vredelievend, sociaal welvarend, progressief, groen, rijk, democratisch Vlaanderen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten